A kulisszák mögött - Zsinagóga

2019.04.15

Fényjáték a zsinagógában

A témát egy fotó ihlette a Szegedi Zsinagóga impozáns belső teréről. A hatalmas ablakokon beszűrődő fény különleges légkört teremt, az üvegablakok szivárványszínűre festik a falakat sejtelmes hangulatot árasztva ezáltal.

"Olyan fotós vagyok, aki szeret új dolgokat kitalálni és megmutatni azt. A 2019-es évben nagyobb hangsúlyt fektetek a saját projektek megvalósításra mind esküvő fotós és portré fotós téren. Főként az alkotás élvezete vezérel, hogy mindazt, ami bennem rejlik meg tudjam mutatni másoknak is." 

"Megláttam egy képet véletlenül a Zsinagógáról, ahogyan a hatalmas ablakain keresztül beszűrődik a fény, azonnal inspirált a kép. Korábban már tervezgettem egy esküvői ruhás fotózást, amit egyből össze is kapcsoltam a Zsinagógával. Az építménynek fantasztikus adottságai vannak fotográfiai szempontból, teljesen elvarázsolt a benne zajló fényjáték. Több érvvel is megerősítettem magamban, hogy jó ötlet itt elkészíteni egy esküvős sorozatot. Számomra nagyon fontos a természetesség, a képeimen is ez tükröződik főként. Egy esküvői ruhát egy adott napra terveznek, ahol biztosan viselik is. Arra gondoltam, hogy fantasztikus ötlet lenne egy olyan helyen lefotózni ezeket a ruhákat, ahová valójában készülnek. Természetesen a helyszín választása kizárólag csak építészeti adottságai miatt történt. Ritka ehhez hasonló helyeken esküvői ruhákat fotózni, ezért egyedinek tartom ezt az ötletet, ami szintén arra biztatott, hogy vágjak bele. Végül, de nem utolsó sorban imádom a fény-árnyék játékokat, mostanában több sorozatomat is erre építem, mert szerintem a képeknek ad egy különleges hangulatot. Egy szóval szerettem volna valami újat, valami olyat alkotni, ami kicsit eltér a megszokástól."

Dajka Anita

anitadajka.com

A természetesség jegyében készült a képsorozat, mellyel szerettük volna megmutatni, hogy milyen harmóniában van egy templom belső tere a menyasszonnyal. Az esküvőkön jellegzetes ez a pillanat, de ritkán van lehetőség megörökíteni ilyen részletességgel ezt a találkozást. A modellek természetes sminket és frizurát viseltek, hogy a mérnöki pontossággal megtervezett építészeti remekmű mellé könnyedség, lágyság párosuljon.

A sminkeket Grósz-Vámos Hédi és Nógrádi Eszter készítették. A hölgyek arca üde, bájos maradt a lágy sminkektől. Nem kelt mesterkélt hatást, a maga egyszerűségében nagyszerű.

A frizurákat ugyanezen az elven Berkó-Justin Szilvia készítette, lágy loknik, tűzések köszönnek ránk vissza a képeken megőrizve a fiatal szépség harmóniáját.

Az öltözetünk fontos elemei a kiegészítők, díszes ruháknál visszafogottabb ékszert, fejdíszt érdemes választani, azonban nem szabad megfeledkezni róluk. Elrejtettünk néhány ékszert szofisztikáltan a koncepcióban, de nem engedtük, hogy túlharsogja az impozáns teret.

Ruháink kézi varrással készülnek, a csipkeformákat tetszés szerint formáljuk, annak illúziójaként, hogy viselőjét körbeölelik a motívumok. Egyedi megoldással színezzük a szoknya rétegeit, mely most nagyon divatos a nemzetközi trendekben. Egyre gyakrabban választanak fehértől eltérő színű ruhát a hölgyek.

Különleges hátkivágások, dekoltázs részletek és szoknya megoldások jelennek meg a menyasszonyi ruhákon.

A drámai hatást keltő fátylakról is ejtenék néhány szót, egy menyasszony gyakran megkérdőjelezi van-e szüksége erre a kiegészítőre. Véleményem szerint igen, mikor viselhetnénk fátylat, ha nem az esküvőnkön. Igazi szimbóluma a nagy napnak, csodásan mutat fotókon, videón.

A projektet Nagy Dávid és Tarkó Bálint örökítette meg mozgóképként. Hihetetlen érzéseket keltett bennem, szinte együtt izgultam az oltár elé tartó menyasszonnyal, aki most készül megpecsételni hátralévő életét szerelmével.

A projekt ember feletti kitartással jött létre a modellek részéről, elképesztő hideg volt a helyszínen, de tették a dolguk, mosolyogtak és mindent megtettek a tökéletese anyagért. Köszönjük Cvijin Blanka, Nagy Nóra, Tóth Viktória közreműködését.

Fogadjátok szeretettel a galériát és az összefoglaló videót, remélem számotokra is olyan élmény lesz megnézni, mint a stábnak.

Photo: Dajka Anita

Designer: Kathia Dobo

Mua: Grósz-Vámos Hédi, Nógrádi Eszter

Hair: Berkó-Justin Szilvia

Model: Cvijin Blanka, Nagy Nóra, Tóth Viktória

Video: Nagy Dávid, Tarkó Bálint