Beszélgetés Dobó Kata divat és stílustervezővel-WeLoveWeddings

2015.12.16

Az interjút a WeLoveWeddings.hu -Online esküvői magazin készítette

Részlet a beszélgetésből

"Szia Kata!:) Bemutatkoznál néhány szóban? Mióta érdekel a divattervezés és mióta van jelen komolyabban is az életedben?

Divat és stílustervezéssel foglalkozom, elsősorban menyasszonyi és alkalmi ruhákat tervezek különleges alkalmakra. Kislány korom óta divattervező szerettem volna lenni, általános iskolában is ruhákat rajzolgattam, babákat öltöztettem saját készítésű ruháimba. Fokozatosan, kitartó munkával haladtam előre a képzeletbeli listám pontjain. Komolyabban 7 éve van jelen az életemben; rengeteget fejlődtem, tanultam a tervezés és a kivitelezés terén is ezek alatt az évek alatt.

A "Kathia Dobo" márkanév igazán szépen cseng és rendkívül stílusos. Névválasztásnál figyelned kellett arra, hogy ne Dobó Katával - a színésznővel - azonosítsanak téged és a munkáidat?

Igen, kellett; ugyan ő művésznévként vette fel, nekem eredeti, de ő hamarabb ismertette meg. Mint kiderült nagyon jól működő név Szerencsére a barátaim nagyon kreatívak voltak és az egyik becenevemet választhattam. A logómat is én terveztem, napokig rajzolgattam a variációkat, mire megszületett a mostani, amit sokan szeretnek.

A ruhák "életre keltésének" folyamatában miként veszel részt? "Csak" megálmodod őket vagy a kivitelezésükben is aktív közreműködő vagy?

Aktív közreműködő vagyok, hiszen csak így tudom felügyelni a kiemelkedő minőséget és szívem-lelkem a darabokhoz adni. Az anyagbeszerzéstől a legutolsó öltésig, próbáig figyelemmel kísérem a folyamatot. Olyannyira, hogy stílustervezőként is segítségére vagyok a menyasszonyoknak, a cipőtől a hajdísz kiválasztásáig. Olyan dolgokat is felszínre hozok, melyek meg sem fordulnának a fejükben praktikai szempontokból, az esküvői teendők közben nagy könnyebbség ez nekik, ha valaki odafigyel a részletekre.

Van maximális "ruhakapacitásod", amit el tudsz vállalni egy-egy szezonra?

Természetesen van, nem igazán tudom számszerűsíteni, függ a szezonon belül érkező megrendelések időigényességétől. Minden csipkedíszítés, kövezés, gyöngyözés, finom részlet kézi öltésekkel kerül fel, rendkívül időigényes, de nem engedek abból, hogy kívül-belül tökéletes legyen egy öltözet.

Milyen anyagokkal dolgozol/milyenekkel szeretsz dolgozni?

Kizárólag kiváló minőségű anyagokkal dolgozom, a gyönyörű csipkék legtöbbször jelen vannak a ruháimon, persze akad kivétel is. Odáig vagyok a muszlinokért, selymekért, puha tüllökért, minden lágy anyagért.

Menyasszonyi ruhákon kívül mi mindent tervezel még? Alkalmi ruhák, vőlegényeknek ing, öltöny...?

Alkalmi ruhákat gyermekeknek is készítek, hiszen fontos feladatuk van az esküvőkön is. Férfiaknak egyelőre kiegészítőket készítek, azonban a hosszabb távú tervekben az elegáns férfi viselet tervezése is szerepel, már nagyon várom, hogy megmutathassam magam ebben a szegmensben is. Színpadi tapasztalatom és kötődésem miatt táncruhákat és egyéb nem mindennapi használatra szánt öltözeteket is szívesen tervezek, persze ezeket is aprólékos kidolgozással.

Most mutattad be nemrég a legújabb alkalmi kollekciódat, ami Demona's collection névre hallgat. Mit lehet róla tudni?

A kollekcióban a fekete szín a domináns, mely a mai modern nők klasszikusa. A ruhák elegánsak ,ugyanakkor kacérak és sejtetőek. A csipkék és applikációk kézi varrással kerültek a ruhákra aprólékos kidolgozással. Merész hátkivágásokat, különleges dekoltálásokat és egyedi szoknya megoldásokat láthatunk. A kollekció neve hűen tükrözi az erős, de érzelmes nők legfőbb tulajdonságait, karakteresek, magabiztosak és játékosak.

Hozott képek alapján is elkészítesz egy-egy ruhát (mint egy varrónő) vagy jobban szeretsz egyedi és megismételhetetlen ruhakölteményeket megálmodni?

Gyakran adódnak félreértések ebből, hiszen egyik tervező nem másolhatja másik tervező ruháit, sőt akinek kreatív a lelke nem is akarja. Persze inspirálódni szabad, kell is és szoktam is kérni. Azonban ezek a ruhák tervezői oltalom alatt állnak és miért is akarnám más tervét megvalósítani, mikor magam is tervező vagyok. Sokszor előfordul, hogy a megrendelő által kiválasztott ruha valójában nem is az alkatához, személyiségéhez passzoló darab, ilyenkor tudom azt mondani, mint divattervező, hogy bízza rám magát, bízzon a szakmai tapasztalatomban.


Mennyi idő, amíg elkészítesz egy ruhát? Az érdeklődőknek mikor érdemes téged felkeresnie?

Sokan felteszik ezt a kérdést és mindig azt tudom rá válaszolni, hogy minél hamarabb. Már jövő év végére is sok álomruha elkészítésére kerestek meg, rövid határidővel nem is vállalok ruhát, ez egy hosszas, személyes folyamat, mely több hónapon keresztül tart a megrendelő és köztem. Javasolni szoktam, hogy bejelentkezni minél hamarabb szükséges, hiszen később nem tudom garantálni a helyet és amikor nemet kell mondani rendkívül kellemetlen.

Álomszépek az általad elkészített ruhák és mind egytől-egyig mások... Hogyan csinálod, hogy ennyi ötleted van? Inspirálódsz valakiből, vagy valamiből?

Köszönöm:) Általában a személyiségből inspirálódok, aki megszavazza nekem a bizalmat az élete legfontosabb napján viselt ruha megálmodására. Inspirációs képekből indulunk, mire vágyik valójában a menyasszony; az esküvő helyszíne, időpontja is befolyásoló tényező, ezeket az információkat ötvözöm az alkati adottságokkal, személyiséggel és a szakmai tapasztalatommal. Mindezekhez párosul az ízlésem és a fantáziám, így születik meg egy igazi Kathia Dobo ruha.


Vannak már megkereséseid 2016-ra, esetleg 2017-re? Valamint mesélnél picit arról nekünk, hogy mi lesz a trend jövőre, vagy te hogyan készülsz rá?

Szerencsére nagyon sok megkeresésem van, nagyon jók a visszajelzések az előző elégedett menyasszonyoktól, hölgyektől. Nagyon szeretek ajánlás alapján dolgozni, rendkívül személyes momentuma és kiindulási pontja a tervezésnek.

Boldog vagyok, hogy nem az abroncsos, puffos szoknyákat preferálják a külföldi trendekben sem. A letisztult, lágy vonalak híve vagyok, egyáltalán nem használok abroncsot, nem szeretem a látványát. A nagyobb szoknyákat tüllös alsószoknyával emelem ki, egyszerűen tényleg használok hozzá anyagot. A menyasszonyi ruhák picit időtlenek is, különös divattervezőként kimondani, de nem mindig az a legfontosabb , hogy a legújabb trend legyen rajtad, hanem, hogy életed legjobb formáját hozd azon a napon. Tervezőként a legfontosabb feladat tudni, mikor kell divatot és mikor kell megjelenést tervezni. A ruháim nem csupán a modelleken állnak jól, a bemutatott képeken csodás valódi menyasszonyok szerepelnek."

Menyasszonyi és alkalmi ruháink Szegeden és Budapesten is elérhetőek. Köszönjük a beszélgetést a weloveweddings.hu csapatának!