Mondj igent a ruhára- Az esküvői ruha választás 10 szabálya

2017.10.18

Mondj igent a ruhára...

Milyen a jó menyasszonyi ruha?

Menyasszonyi stílustipp- Az esküvői ruha választás 10 szabálya

1 Mikor lesz az esküvőm, hogyan érzem jól magam?
Nagyon fontos, hogy melyik évszakban kerül megrendezésre életünk legfontosabb napja, nem szeretnénk télen megfagyni, nyáron pedig hőgutát kapni. Persze tisztában kell lenni a saját határainkkal, komfortérzetünkkel. Ha az első szellőtől kékre változik a szánk színe, érdemes szőrmével is készülni a hidegebb napokra.

fotó: Kollarik Ágnes

2 Hol lesz az esküvő, milyen feltételeknek kell megfelelnie az esküvői ruhámnak?
Az egyik kardinális kérdés az uszály egy esküvői ruhánál, legyen vagy ne legyen? Fantasztikusan mutat fotókon, nyújtja az alakot, szép a szertartásokra bevonulásnál. Több megoldásból választhatunk- lecsatolható, felcsatolható, cserélhető és egyéb trükkös lehetőségek segíthetnek a döntésben. Szeretném kihangsúlyozni, hogy vannak olyan fazonok, amelyek esetében egyáltalán nem esztétikus egy menyasszonyi ruha uszályának a felcsatolása. Ráadásul esősebb időjárás esetén biztosan nem szeretnénk feltörölni az álomruhánkkal a vendégek között, így érdemes mérlegelni a lehetőségeket.

fotó: Kapuvári Gábor

fotó: Sebastian Di Zell

3 Lesz-e tematikája az esküvőnek?
Napjainkban nagyon népszerű az esküvői téma megtervezése; igazítása a helyszínhez, dekorhoz, vacsorához, programokhoz. Itt egy picit összekapcsolódik a személyiségünk és stílusunk a téma- vagy stílusválasztáshoz, erről a következő pontban még elmélkedni fogunk. A témához passzoló ruhát javasolt választanunk, ha látszólag a tematika nyomatékosan jelen van az esküvőn és egyfajta csodavilágot szeretnénk létrehozni. Ha nem kötődünk jelentősen témához, akkor bármit választhatunk, ami hozzánk passzol, csak az a fontos, hogy az esküvő stílusához megfelelő ruhát viseljünk.

4 Ki vagyok én, mi tükrözi a személyiségem menyasszonyként?
Tegyük fel magunknak a kérdést, hogyan szeretném látni magam a tükörben és a képeken? Kedvelem a csillogást vagy a puritán szépség híve vagyok? Tekintélyes szoknyát szeretnék, vagy lágyabb, a test vonalát követő esküvői ruhában képzelem el magam?

fotó: Pure and Pastel Photography

5 Reális önértékelés, hogyan áll rajtam a fazon?
Már elképzeltük hogyan is szeretnénk látni magunkat, de ez is fog ránk visszaköszönni? Mennyire vagyok magas, választhatok-e sellőfazonú esküvői ruhát? A sellőfazon kiválasztásánál a magasságon túl a csípőív szépsége, a csípő-derék-váll aránya is nagyon meghatározó. Egy A-vonalú ruha általában a legelőnyösebb a csípő ápolására, a derék kiemelésére, a lábak hosszítására. Ha úgy érezzük keskeny a csípőnk, érdemes a szoknyarészre több anyagot, díszítést, fodrot vagy egyéb elemet helyezni. Tényleg hófehér menyasszonyi ruha a legelőnyösebb a számomra, esetleg valami extrém szín is jól áll nekem?

6 Szép, ámde kényelmetlen vagy praktikus és csúnya esküvői ruha?
Természetesen nem kell választanunk, ez nem ilyen egyértelmű. Egy kényelmes ruha is lehet ma már szép. Sokat hallhattuk, a szépségért meg kell szenvedni kifejezést, ez ebben az esetben opcionális is lehet, ha rugalmasak és reálisak tudunk maradni. Ha tisztában vagyunk adottságainkkal és jól alkalmazzuk ezt ruha választásnál, akkor csodákra lehet képes álomruhánk a nagy napon. Mehetünk biztosra és választhatunk fűzőt, garantált az instant alakformálás. Már csak fel kell tennünk ismét egy kérdést, el tudjuk viselni, tudjuk elegánsan hordani? Persze vannak olyan menyasszonyok, akiknek kifejezetten biztonságot ad a viselése, ez pedig az önbizalmukon is megmutatkozik. A fűző egy nagyon jó dolog, ha tudunk vele azonosulni.

fotó: Chill-Art photo


7 Menyasszonyi ruha bérlés, vásárlás vagy tervezés?
Örök dilemma, ma már egyre népszerűbb az egyedi tervezés hazánkban is. Általában a bevált szokás a kölcsönzés, felvesszük-tetszik-foglaljuk-visszük. Sok előnye van, ha szerencsénk van, azt kapjuk, amit látunk. Az esküvő után, ha nem érte baj, visszavisszük, nem kell tárolnunk, nincs rá több gondunk. Vásárlás esetén ugyanígy működik a dolog azzal a különbséggel, hogy nem rágjuk le a körmünket idegességünkben, hogy vajon rálépett-e a nagypapa tánc közben, ráadásul előttünk nem viselte senki sem az esküvői ruhánkat. A miénk marad, megtarthatjuk vagy eladhatjuk, szerethetjük, kötődhetünk hozzá. A végtelen kombinációk lehetőséget tárja elénk az egyedi tervezés, amikor van beleszólásunk a ruha kinézetébe, részleteibe, egyedi méretünkre készül, nem viselte senki és örökre a miénk marad. Ez egy bizalmi kérdés; a szakember, akit kiválasztunk az álomruha kivitelezésére, tervezésére kellő szakmai tapasztalattal kell rendelkezzen. Erről meg kell győződnünk és biztosítani róla, hogy tudjuk, jó kezekben vagyunk. Természetesen nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, legizgalmasabb út az esküvői ruhánk megtalálásához és rengeteg előnnyel, örömmel jár.

fotó: Kapuvári Gábor

8 Kinek szeretnék megfelelni a nagy napon?
Mi a legfontosabb a számunkra, rangsorolni kell a megfelelési szinteket. Elsősorban a párunknak, a vendégeknek, a nagyinak vagy magunknak szeretnénk megfelelni? A vendégek nagy része szerint biztosan hófehér, óriás esküvői ruhában kell bevonulnunk az oltárhoz, a nagyi szerint a legjobb lenne, ha garbóban érkeznénk, a párunk pedig valószínűleg örülne, ha a nőies vonalainkat hangsúlyoznánk. Mit szeretnél te?

fotó: Kapuvári Gábor

9 Ki kísérjen el a ruhapróbára?
Tökéletesen továbblépünk az előző pontból, hiszen itt ütközik ki, hogy ahány személy annyi vélemény és érv. Kizárólag olyannal érkezzünk ruhapróbára, akiről tudjuk, hogy objektív, építő jellegű kritikával tud segíteni bennünket. Egy-egy kísérő miatti kellemetlen ruhapróba rossz perceket okozhat a számunkra, de ez persze fordítva is igaz, egy támogató tekintet felemelhet, biztonságot adhat.

fotó: Kollarik Ágnes

10 Mit ajánl a szakember vagy a divattervező, miről álmodom én?
Valószínűleg egy tapasztalt hozzáértő sok jó tanáccsal tud ellátni, sok menyasszonnyal találkozott már, érdemes meghallgatni, megfontolni az érveit. Akkor tud gördülékenyen működni egy együttműködés, ha közös nevezőre tudunk jutni. Ha megmaradunk mint személyiség, de elfogadjuk a szakmai segítséget, akkor nem tudunk hibázni és boldogan nézegethetjük az esküvői albumot és a tökéletes esküvői ruhánkat évekkel később is.


Még több hasznos tippért és stílustanácsadásért jelentkezz be konzultációra az info@kathiadobo.com címen!

A bejegyzés a www.kathiadobo.com oldal tulajdona; felhasználása, más oldalon való közlése kizárólag a forrás megjelölésével engedélyezett.